Prirodni preparati za potenciju

Žen-šen (Gingseng)

Jedna od važnih karakteristika žen-šena je njegovo svojstvo da podstiče reproduktivni sistem i cirkulaciju kod muškaraca, zbog čega mu se pripisuje osobina da otklanja mušku impotenciju. Kod muškaraca korišćenje ovog žen-šena ima više efekta ako se uzima duži vremenski period.

Koren žen-šena sadrži male količine smole, isparljivog gasa i panakvilona (aktivne supstance sladunjavog, oporog ukusa i blagog mirisa). Ekstrakt, koji se i kod najkvalitetnijih biljaka nalazi u malom procentu (1-2%), sastoji se od trinaest supstanci ginsenozida. Najbolji ekstrakt dobija se iz 5 do 10 godina starog korena, koji treba da bude što većeg volumena (tanko korenje se odbacuje).

Najstariji zapisi, koji ukazuju na lekovitost ovog korena, potiču od drevnih kineskih lekara, koji su koren žen-šena nazivali korenom života, jer, po njima, usporava proces starenja i omogućava očuvanje snage i telesne i mentalne svežine. Stručnjaci najčešće vitalnost i dug život svojstvene Kinezima objašnjavaju redovnim korišćenjem ovog čudotvornog korena.

Žen-šen je veoma efektan adaptogen – supstanca koja normalizuje funkcije organizma koji je pod bilo kojom vrstom stresa. Adaptogeni ubrzavaju mobilizaciju telesne energije i oporavak organizma od stresa, svrstavaju se u netoksične supstance koje nemaju farmakološke efekte, a podržavaju organizam suočen sa fizičkim, emocionalnim i biohemijskim stresom.

Sibirski i indijski žen-šen imaju svoje dodatne osobenosti. Aktivni sastojci sibirskog žen-šena su eleuteroidi koji imaju najznačajniju ulogu u podsticanju imunološke funkcije organizma. Preventivno se može koristiti u sezoni gripa i prehlada. Nedavna istraživanja pokazala su da sibirski žen-šen (eleutero) može biti značajan za dugotrajno lečenje različitih bolesti imunološkog sistema, među kojima su: HIV infekcija, sindrom hroničnog premora i autoimune bolesti, kao što je lupus.

Indijski žen-šen, ašvaganda, je efikasan antistres adaptogen koji ima umirujuće dejstvo na organizam, ali mu daje energiju, za razliku od sedativa koji ga omamljuju. Zbog tog svojstva, indijski žen-šen je idealan za oporavak posle bolesti i kod hroničnog umora. Njegove aktivne supstance su vitanolidi i ima preko 20, a najveći deo biološke aktivnosti ove biljke pripisuje se vitaferinu A. Ašvaganda ima svojstvo da duboko prodire u tkivo i čisti ga. Preporučuje se da se uzima sa đumbirom (Ginger) radi što bolje asimilacije i varenja.

Kao dodatak ishrani žen-šen se preporučuje
kod sportista za izdržljivost i brži oporavak nakon napora i posle povreda kod artritisa, bronhitisa, astme, zapaljenja i infekcije kandidom kod hemoterapije i zračenja kod malokrvnosti, smetnji u varenju i cirkulatornih smetnji za suzbijanje nesanice, hroničnog umora i depresivnih stanja za detoksikaciju organizma i opštu vitalnost organizma

Call Now Button065/3726-777